
Rektörümüz Prof. Dr. Harun Çiftçi, Lahey Türkiye Büyükelçisi Selçuk Ünal’ı ziyaret ederek, uluslararası ilişkilerin eğitim diplomasisi alanına etkileri, mevcut durum analizi ve gelecek projeksiyonlarının geliştirilmesine dair istişarelerde bulundu
ÇAKÜ HABER MERKEZİ////
ÇANKIRI Karatekin Üniversitesi (ÇAKÜ) Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi, Lahey Türkiye Büyükelçisi Selçuk Ünal’ı ziyaret ederek, uluslararası ilişkilerin eğitim diplomasisi alanına etkileri, mevcut durum analizi ve gelecek projeksiyonlarının geliştirilmesine dair istişarelerde bulundu. Büyükelçi Ünal, Türkiye misyon görevlileri olarak Türkiye ile Hollanda Krallığı arasındaki siyasi, ekonomik ve askeri ilişkiler kadar sosyal, kültürel, bilimsel ve akademik ikili ilişkilerin de tüm veçhelerini yürütmek ve bu ilişkileri geliştirmekle görevli olduklarını; ilişkilerin ve faaliyetlerin etkin yürütülmesi için Hollanda’daki her düzeydeki tüm resmi makamlar ve sivil toplum kuruluşları, akademisyenlerle yakın temas, diyalog ve işbirliğini gerçekleştirdiklerini belirtti. Büyükelçi Ünal daha sonra şunları söyledi: “Büyükelçiliğimiz, Hollanda’da mukim 500 bin dolayındaki Türk toplumuyla münasebetlere; Hollanda Türk toplumunun çıkarlarının, hak ve hukukunun korunmasına, sorunlarının çözümüne yardımcı olunmasına büyük önem atfetmektedir. Bu çerçevede, Hollanda Türk toplumunun birlik ve beraberliğinin tahkim edilmesi, tesis ettikleri sivil toplum yapılanmalarının desteklenmesi, toplumumuzun eşit Hollanda vatandaşları olarak gündelik hayatın her alanında etkin rol almalarının teşvik edilmesine önem verilmektedir. Büyükelçiliğimiz ayrıca, Lahey’de yerleşik Kimyasal Silahların Yasaklanması Teşkilatı (OPCW), Uluslararası Adalet Divanı (ICJ), Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC), AB kuruluşları olan Avrupa Polis Teşkilatı (EUEOPOL) ve Avrupa Adli İşbirliği Teşkilatı (EUROJUST) gibi uluslararası kuruluşlar nezdinde de akreditedir.”
İki ülke arasında bilimsel ve akademik ilişkilerin geliştirilmesinde Türkiye yükseköğretim kurumlarının etkin çalışmalarının önemli olduğunu da vurgulayan Büyükelçi Ünal, ÇAKÜ’den gerçekleştirilen bu üst düzey ziyaretten duydukları memnuniyeti ifade ettiler.
REKTÖR ÇİFTÇİ: “AKADEMİK AĞIMIZI GÜN GEÇTİKÇE GENİŞLETİYORUZ”
Rektör Çiftçi, Büyükelçi Ünal’a Çankırı Karatekin Üniversitesi’nin uluslararasılaşma stratejisi, Erasmus faaliyetleri ve bu kapsamda önümüzdeki süreçte planladıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Eğitim diplomasisi bileşenleri olarak Türkiye’ye gelen uluslararası öğrenciler kadar Çankırı Karatekin Üniversitesi öğrenci ve personelinin yurtdışı imkânlarından faydalanmasına da büyük önem verdiklerini ifade eden Rektör Çiftçi; “Bu hareketliliklerin oluşturulması ve sağlıklı sürdürülebilmesi için gerekli olan güçlü zeminin inşasında Büyükelçiliklerimizi önemli paydaşlarımız olarak görüyoruz. Ülkeler arasındaki akademik işbirlikleri, öğrenci hareketlilikleri bir yandan coğrafyalar arası yeni bilim köprüleri kurmakta, diğer yandan ülkelerin akademik etki sahasını adeta yeniden belirlemektedir. ÇAKÜ olarak yaptığımız çalışmaların çıktılarına baktığımızda kurulan bu köprülerin, Türkiye ile güçlü bağlar kurarak mezun olan gönüllü kültür elçilerinin yetiştirilmesinde hayati bir işleve sahip olduğunu görüyoruz. Öte yandan bu çalışmaların artırılmasının Türkiye’nin akademik etki sahasının genişlemesi anlamına geleceğini biliyoruz. Bu bilinçle yapığımız çalışmaların bir neticesi olarak ülkemizde Erasmus hareketliliğinde birinci sırada yer alıyoruz. Uluslararası işbirliklerinde 55 ülke ile 250’yi aşan işbirliği protokolümüzle, akademik ağımızı gün geçtikçe daha da genişletiyoruz” dedi.
BÜYÜKELÇİ ÜNAL: “ULUSLARARASI ÖĞRENCİLER, MUTLAKA TÜRKİYE’YE OLUMLU KATKI SAĞLAYACAKTIR”
Büyükelçi Ünal, Çankırı Karatekin Üniversitesi’nin bu alandaki faaliyetlerinin memnuniyet verici olduğunu, zira eğitim diplomasisi sayesinde dünyanın öbür ucunda hiç beklemediğimiz anlarda Türkiye’de eğitim almış öğrencilerin vefa borcu olarak Türkiye’nin yanında olduklarına tanıklık ettiğini belirtti. ÇAKÜ’de eğitim alan 4500’ü aşkın uluslararası öğrencinin eğitimlerini başarıyla tamamlayarak ülkelerine döndükleri zaman gelecekte mutlaka bir şekilde Türkiye’ye olumlu katkılarının olacağına inandığını söyledi.
Yükseköğretimde uluslararasılaşmanın Türkiye için orta ve uzun vadede sağlayacağı faydaların konuşulduğu ziyaret, gelecek dönemde bu çalışmaların artırılması için mevcut zeminin güçlendirilmesine dönük atılabilecek yeni adımların istişare edilmesiyle sona erdi.
Rektörümüz, Lahey Büyükelçiliği Askerî Ataşesi ile de görüşerek karşılıklı değerlendirmelerde bulundu.